Magazin > Film & Glasba & TV
42 ogledov

V kino na televizijski kviz

Kruha in iger Arhiv RTV Slovenija
Kruha in iger. Komedija o televiziji in kvizih iz 80. ter malih ljudeh in velikih voditeljih.

V slovenske kinematografe danes prihaja celovečerni prvenec Klemna Dvornika Kruha in iger, ki je na Festivalu slovenskega filma poleg vesen za igro in kostumografijo dobil tudi nagrado občinstva. Komedija o družini, ki se udeleži kviza, je postavljena v 80. leta prejšnjega stoletja, vendar Dvornik tiste, ki se tedanje slovenske televizije spomnimo, opozarja, da so podobnosti z resničnostjo, torej tudi takratnim urednikom in voditeljem na TV Slovenija Mitom Trefaltom, le naključne. "Jaz imam zelo lepe spomine na konec 80. let. Zdi se mi, da je bilo v zraku čutiti evforijo, in vsi smo pričakovali, da prihajajo spremembe," na leta, v katerih je sam kot letnik 1977 preživel velik del otroštva, gleda režiser, ki meni, da se bodo ob komediji nasmejali vsi, ne glede na starost oziroma na to, ali se spomnijo tistih časov ali ne.

Kruha in iger | Avtor: Arhiv RTV Slovenija Arhiv RTV Slovenija
Ekipa filma, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija in Studia Arkadena, je za snemanje scenografsko (Urška Košak) in kostumografsko (Katja Hrobat) dokaj zahtevnega projekta, ki je bil posnet na 30 lokacijah, imela zgolj 23 snemalnih dni, veliko težav pa so po besedah Dvornika imeli tudi s temperaturo, ker so večino filma posneli julija, igralci pa so imeli na sebi zimske kostume.


Saša Pavček, preprosta velenjska mama
Med igralci, ki so se poleg številnih drugih potili pri približno 40 stopinjah Celzija, so bili Jonas Žnidaršič, Peter Musevski, Zvezdana Mlakar, Jurij Drevenšek in Saša Pavček, ki je za svojo igro dobila vesno za najboljšo stransko vlogo. "Klemen je zelo delaven in poglobljen režiser, ki ve, kaj hoče. Je dobrih živcev ter obvlada filmsko in televizijsko režijo, kar je bilo za ta film idealno, pa tudi miselnost ljudi je znal dobro ujeti," je o Dvorniku, s katerim je "zelo sproščeno, kljub temu pa natančno in zabavno delati", povedala igralka, ki so jo k filmu pritegnile njegova vizija, pristop do igralcev in vloga, ki je zelo različna od njenih dosedanjih.

"Zelo me je zanimalo prepričljivo odigrati preprosto velenjsko mamo, ki jo fascinira TV kviz," je pojasnila Pavčkova, ki se ne spominja samo 80. let, ampak tudi takratne televizije in Trefalta: "Če se prav spomnim, sem pri njem prvič nastopila na televiziji. Odigrala sem skeč. Mislim, da sem bila še v gimnaziji. Oddaje so bile zelo popularne, Trefalt pa velika zvezda ekrana. Nisem imela veliko časa, da bi jih gledala, a gledalcev mu kljub temu ni manjkalo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.