Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Začenja se filmski festival v Torontu

Turneja 360° se je začela konec junija 2009, skupina pa je nastopila v več kot 3 Žurnal24 main
Za uvod v letošnji filmski festival v Torontu bo poskrbel dokumentarni film o glasbeni poti legendarne skupine U2.

36. mednarodni filmski festival v Torontu, ki se začenja danes, bo odprl premierno predstavljen dokumentarni film z naslovom From The Sky Down, ki govori o dolgoletni uspešni glasbeni poti kultne rock skupine U2 v zadnjih dveh desetletjih njihovega delovanja. Film je nastal pod režisersko taktirko oskarjevega nagrajenca Davisa Guggenheima. "Zdi se, da je pri rokovskih zasedbah neizbežno, da se sesedejo vase ali razpadejo. U2 so vzdržali in se razvijali, kljubovali sili, ki vodi k destrukciji. Dokumentarec zastavlja vprašanje, zakaj," je julija po poročanju ameriške glasbene revije Billboard dejal Guggenheim.

Na festivalu bo svetovno premiero doživelo še 122 celovečernih filmov, skupno pa bo na ogled 268 celovečercev in 68 kratkih filmov. S svojimi deli se bodo med drugim v Torontu predstavili tudi številni hollywoodski zvezdniki, kot so Brad Pitt (Moneyball), Hugh Jackman (Butter), Keira Knightley (A Dangerous Method) in Glenn Close (Albert Nobbs), George Clooney bo predstavljal kar dva filma (The Ides of March in The Descendants), kot tudi britanska igralka Rachel Weisz (The Deep Blue Sea in 360).

Na festivalu številna zveneča imena
Poleg irskega banda U2 lahko na festivalu iz glasbenega sveta pričakujemo tudi zasedbo Pearl Jam in Neila Younga, od igralcev pa Catherine Deneuve, Charlotte Rampling, Cliva Owena, Gerarda Butlerja, Jona Hamma, Michelle Yeoh, Freido Pinto, Philipa Seymourja Hoffmana, Ryana Goslinga, Salmo Hayek, Vigga Mortensena in Woodyja Harrelsona. Od slavnih režiserskih imen se bodo festivala udeležili z oskarji nagrajena režiserja Francis Ford Coppola in Alexander Payne, Werner Herzog, Luc Besson in Michael Winterbottom.

Festival bo trajal enajst dni, sklenil pa se bo 18. septembra, ko bodo podelili nagrado občinstva. Lani jo je prejel Kraljev govor, ki je na oskarjevih nagradah spomladi potem prejel štiri zlate kipce, med drugim tudi za najboljši film.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.