Receptov za granolo ne manjka, lahko pa poskusite spodnjega. Za zdrav začetek dneva enkrat na teden zmešajte žita, oreščke, sadje in še kaj ter prižgite pečico.
Potrebujete:
- 1,5 dl javorjevega sirupa
- 1,2 dl vroče vode
- vaniljevo esenco
- 30 dag ovsenih kosmičev
- 15 dag rženih ali pšeničnih kosmičev
- 10 dag lešnikov, mandljev ali drugih nesoljenih oreščkov
- 5 dag sončničnih semen
- 5 dag sezamovih semen
- 5 dag rozin
- 5 dag suhih marelic ali datljev
- olje
Priprava:
- Pečico ogrejte na 120 stopinj Celzija.
- Zmešajte javorjev sirup, vročo vodo in vaniljevo esenco.
- V veliki skledi zmešajte kosmiče, oreščke (če jih boste nasekljali, jih nikar ne nasekljajte predrobno) ter sončnična in sezamova semena.
- Vmešajte mešanico javorjevega sirupa, vode in vanilije. Dobro zmešajte in stresite na velik, plitev pekač, obložen z malce naoljenim peki papirjem.
- Mešanico lepo razporedite in poravnajte.
- Pecite približno eno uro (da granola lepo porjavi) in vmes trikrat ali štirikrat dobro premešajte.
- Še toplo granolo zmešajte z rozinami in nasekljanimi suhimi marelicami ali datlji.
- Večje kose granole razlomite, granolo ohladite in shranite v neprodušno zaprtih posodah.
- Granolo prelijte z mlekom ali jogurtom ali pa nekaj žlic granole potresite po narezanem svežem sadju.
Dober tek!