Magazin
17 ogledov

Hitra severnjaška mrcina

Žurnal24 main
Kdo pravi, da so tovornjaki počasna vozila, ki avtomobilistom parajo živce z minute trajajočimi prehitevanji na avtocesti? Volvota NH prehitijo le najhitrejši avtomobili.

Švedska družba, ki skupaj z Renaultom tvori največjo tovarno tovornjakov na svetu, že dlje časa opazuje upadanje zanimanja med mladimi mehaniki in vozniki za delo s tovornjaki. Zato so kot del kampanje za privabljanje novih kadrov Švedi v svojem razvojnem oddelku razvili model NH, ki dokazuje, kako vznemirljiva in zmogljiva je tehnologija v dandanašnjih tovornjakih.

Motor D16 so s pomočjo predvsem lastnih originalnih delov izdatno "popilili" in mu odvzeli vse zapore, ki običajne tovornjake omejujejo na hitrost 90 km/h. Končni rezultat je 1.149 kW (1.600 KM) in 5.000 Nm (!) navora.

Za volan tako predelane mrcine se je usedel nekdanji profesionalni dirkač s tovornjaki Boije Ovebrink. Po letališki pisti v Västerasu je tovornjak pognal do hitrosti 240 km/h, še bolj kot končna hitrost pa je bila v ospredju za tovornjakarje bolj zanimiva povprečna hitrost prvega prevoženega kilometra. Tovornjak je z mesta do oznake 1.000 metrov vozil s povprečno hitrostjo kar 158 km/h. To je za štiri kilometre več, kot je znašal dosedanji svetovni rekord, ki ga je leta 2001 postavil prav tako Ovebrink. Uradno mora rekord potrditi še Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.