Magazin
2011 ogledov

Hrustljava svinjska pečenka

svinjska pečenka Blanka Kefer
Znate speči hrustljavo sivnjsko pečenko? Kot prilogo vam priporočamo še v pečici pečen krompir.

Sestavine:

  • 1,2-1,5 kg svinjskega trebuha (z lepo kožo, mesar naj vam izlušči meso od kosti ter ločeno zapakira)
  • 1 čebula (nasekljana)
  • 1 korenček
  • 2 rumeni pesi
  • 4 stroki česna
  • kumina
  • sol
  • poper
  • 100 ml kisa in vode
  • 1/4 l juhe
  • začimbe (najboljše timijan ali vejice rožmarina)

Priprava:

  • Za hrustljavo pečenko meso na obeh straneh posolimo in popramo. Česen stisnemo in ga vtremo v pečenko ter začinimo s kumino. Meso nekaj časa pustimo, najboljše čez noč v hladilniku, da se okusi premešajo.
  • Pečico ogrejemo na 220°C. Kisovo vodo in zelenjavno jušno osnovo vlijemo v pekač. Meso položimo v pekač s kožo navzdol in najprej pustimo, da se nekaj časa kuha. Nato vzamemo meso iz pekača, ter po pekaču enakomerno porazdelimo zelenjavo, kosti in začimbe. Svinjski trebuh, s skorjo obrnjeno navzgor, položimo na zelenjavo in zalijemo z juho. Pečenko damo v pečico ter pečemo pri 220°C toliko časa, da se naredi lepa hrustljava skorja. Nato temperaturo znižamo na 140°C. Pečenko vsega skupaj pečemo ca. 2-2,5 ure. Med pečenjem ne pozabimo meso vsakih 10-15 minut preliti s sokom, ki nastaja med pečenjem, da meso ostane sočno.
  • S kovinskim nabodalom preverimo, če je meso že pečeno. Če iz mesa ne priteče kri, temveč samo voda, je hrustljava svinjska pečenka gotova.

Nasvet:

Pečeno hrustljavo svinjsko pečenko lahko zavijemo v alu folijo in pustimo počivati približno 10 minut. Tako bo svinjska pečenka še posebej mehka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.