Magazin
41 ogledov

Inkvizicija odkriva svoje skrivnosti

Vatikan. Žurnal24 main
V Rimu so odprli razstavo, na kateri so prvič doslej javno razstavljeni več stoletij stari dokumenti o inkviziciji.

Iz razstavljenih predmetov se je mogoče predstavljati, kako je Vatikan nekoč prek inkvizicije želel sistematično prevzeti nadzor nad mnogimi sferami javnega življenja, tudi takimi, ki z vero nimajo nobene povezave. Arhivi nekdanjega Svetega urada so bili dolga stoletja skrbno varovana skrivnost. Leta 1998 je Vatikan strokovnjakom prvič dovolil vpogled v dokumente, sedaj pa jih je predstavil tudi javnosti.

Med drugim si je mogoče ogledati tudi štiri stoletja star dokument s kar 1.611 navodili inkvizitorjem, kako naj kar najbolj učinkovito opravljajo svoje delo. Poleg tega so tudi ukazi o zasledovanju inkvizitorjev med opravljanjem njihovih nalog. Na ogled je tudi koledar iz leta 1708, ki prikazuje urnik verskih sodelavcev, ki so pomagali v rimskih bolnišnicah in kasneje ustanovili bolnišnico Svetega duha. Ta v Rimu deluje še danes.

Niso uničili vsega
Odredbe in odloki inkvizicije so bili natisnjeni na izredno trpežen material, ki so ga v vatikanskih ustanovah izdelovali z recikliranjem tkanin. Mnogi dokumenti so bili kljub temu uničeni, ko jih je zaplenila Napoleonova vojska. Francoska vlada je dokumente po padcu Napoleona sicer v začetku 19. stoletja želela vrniti, vendar bi bili stroški transporta takrat ogromni. Iz Rima je prišel ukaz, naj se številne dokumente zažge. Kljub vsemu so mnogi dokumenti o pomembnih procesih, tudi proti Galileiu, imeli duplikate, ki so bili shranjeni v lokalnih cerkvah in drugih institucijah.

Prav proces proti Galileu je eden najbolj znanih v obdobju inkvizicije. Ta je v spor s Cerkvijo prišel zaradi podpore ugotovitev Nikolaja Kopernika, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno, kot so trdili v Vatikanu. Šele leta 1992 je takratni papež Janez Pavel II. proces proti Galieliu iz 17. stoletja označil kot napako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.