Magazin
3 ogledov

Izraz OK praznuje 175. obletnico

Ok okej Profimedias
Izraz okej oziroma na kratko OK, ki je splošno prepoznaven po vsem svetu, danes praznuje 175 let.

Izraz okej ali OK danes pomeni potrditev razumevanja, profesor Allan Metcalf iz Illinoisa, ki je o njem napisal celo knjigo, pa trdi, da gre za največjo ameriško besedo. Najpogosteje se govori ali zapiše, še posebej zdaj, v času elektronske pošte in Twitterja, ko je treba z manj besedami povedati več. Prenesel se je tudi v druge jezike in ga razumejo skoraj vsi na svetu.

Čigav je?

Obstaja veliko razlag o izvoru izraza, ki naj bi segal v Grčijo in na Škotsko, vendar pa ameriški profesorji in strokovnjaki menijo, da je OK njihov. Šlo naj bi za napačno črkovan izraz "vse je v redu", ki so ga namesto z "all correct" zapisali z "orl korrekt".

Čeprav tudi v ZDA ni popolne enotnosti. Leta 1840 so izraz OK uporabljali za predsedniškega kandidata in kasneje predsednika Martina Van Burena, ki se je rodil v Kinderhooku v New Yorku. Rekli so mu "stari Kinderhook" (Old Kinderhook).

V državi Utah obstaja mesto z imenom Okay, ki je dobilo ime po nekdanji tovarni tovornjakov, mesto z enakim imenom pa premore tudi zvezna država Arkansas. Slaven je tudi OK Corrall iz mesta Tombstone v Arizoni, kjer je leta 1881 prišlo do kavbojskega strelskega obračuna, čeprav OK v tem primeru pomeni kratico za Old Kindersley.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.