Okusen kolač lahko spečete tudi brez jajc. Namesto z jagodami ga lahko obložite s katerim sezonskim sadjem.
Sestavine:
- 3 lončki moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 lonček kristalnega sladkorja
- 2 čajni žlički vaniljevega sladkorja
- 1/2 lončka mleka
- 1 čajna žlička kakava v prahu
- 3/4 lončka repičnega olja
- 1 lonček medu
- 1,5 jedilne žlice limoninega soka
- 2 lončka vode
- olje za premaz pekača
Za oblogo:
1 lonček jagod (opranih in narezanih na kose)
Priprava:
- Za pripravo jagodnega kolača damo najprej 2 jedilni žlici sladkorja na stran. Zmešamo moko, pecilni prašek, sol, sladkor in vaniljev sladkor. Kakav zmešamo z mlekom in ga skupaj z oljem primešamo k mešanici moke in sladkorja. Dobro zmešamo. Vmešamo še med in limonin sok. Na koncu dodamo vodo.
- Pekač premažemo z oljem in po njem porazdelimo maso. Kolač pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 35 minut.
- Jagode zmešamo s preostalim sladkorjem in z njimi obložimo ohlajen kolač.
- Jagodni kolač postrežemo ohlajen.
1 lonček = 250 g
Nasvet:
Recept za jagodni kolač lahko po želji tudi spreminjamo. Tako ga lahko obložimo z razkoščičenimi in na krhlje narezanimi slivami ali pa ga oblijemo z glazuro iz bele čokolade (čokolado in kokosovo maščobo stopimo nad vodno paro).