John La Puma, avtor knjige Big Book of Culinary Medicine (Velika knjiga kulinarične medicine, op. p.), je v knjigi objavil nekaj receptov, ki vas bodo spravili v boljšo voljo. A ne le vas, tudi vaše možgane. S spodnjimi recepti preverite, ali je to res.
Zajtrk: kvinoja z oreščki, cimetom in borovnicami
Potrebujete 1/4 skodelice jogurta z manj maščobami, 1/4 skodelice vode in 1/4 skodelice nasekljane kvinoje. Vse skupaj stresite v posodo, pokrijte in pustite rahlo vreti 15 minut. Vmešajte 1/2 skodelice borovnic in 1/8 čajne žličke cimeta. Na koncu prelijte z agavinim sirupom in natresite eno žličko orehov.
Zakaj je dobro za vas? Kvinoja je zelo bogata z beljakovinami, ki premagujejo lakoto, vitamin D v mleku spodbuja delovanje hormonov sreče, orehi pa prispevajo zdravo količino maščobnih kislin omega 3.
Kosilo: losos z limono in solata s fižolom
Potrebujete 1/4 pločevinke fižola, poper, čajno žličko oljčnega olja, zeleno solato (količina po želji) in losos. Sestavine zmešajte in jih prelijte z dvema čajnima žličkama limoninega soka.
Zakaj je dobro za vas? Losos ima veliko maščobnih kislin omega 3 in vitaminov B6, ki vsebujejo tako imenovane hormone sreče, fižol pa je bogat z magnezijem, ki popravlja možganske celice.
Večerja: žafran, škampi in paelja s čičerko
V kozici na zmerni temperaturi segrejte čajno žličko oljčnega olja. Dodajte šest večjih očiščenih škampov in strok sesekljanega česna. Kuhajte, da škampi postanejo motni. Stresite jih v skledo. V ponvi zmešajte 1/4 pločevinke vloženega paradižnika, 1/8 čajne žličke žafrana in 1/8 čajne žličke pekoče omake. Dodajte 1/4 skodelice kuhanega rjavega riža in 1/4 pločevinke čičerke. Pustite rahlo vreti pet minut. Dodajte mešanico škampov in kuhajte, dokler se ne segrejejo.
Zakaj je dobro za vas? Žafran blaži depresijo, čičerka pa vsebuje aminokislino triptofan, ki izboljšuje razpoloženje. Škampi so dober vir vitamina B6, rjavi riž pa je bogat z magnezijem.