Vroče poletje in dolgi dopustniški dnevi s seboj prinašajo obvezne piknike in peko na žaru. Predstavljamo vam vrste žarov in predloge, kakšnega izbrati.
Pred nakupom žara je dobro upoštevati vse pogoje, ki so vam pri ˝grilanju˝ na voljo – kje, kdaj in kako boste žar uporabljali (ali bo denimo za stalno uporabo, ali naj bo prenosni, fiksni, enostavnejši …).
Žar na oglje
- Navadno je manjše velikosti, zaradi česar je primeren tudi za piknike v naravi (lažje ga tudi zložimo v prtljažnik avtomobila).
- Uporaba je enostavnejša, traja pa nekoliko dalj časa, da dosežemo primeren ogenj in temperaturo za peko.
- Hrana, pripravljena na takšnem žaru, ima svojevrstno aromo. Prasketanje ognja in počasna priprava jedi dodata svoj čar.
- Čiščenje je navadno nekoliko težje in dolgotrajnejše. Uporabljeno oglje dobro pogasimo in zavržemo na ustrezno mesto, namenjeno posebej za to!
Plinski žar
- Prav tako manjše velikosti, na voljo v večih različicah.
- Primeren tudi za uporabo na balkonu ali terasi, saj ne oddaja dima.
- Uporaba je morda nekoliko kompleksnejša, saj poleg žara potrebujemo še cev za plin, regulator, tako imenovano objemalko in seveda dotok plina. Pri plinskem žaru se kot ta največkrat uporablja plinska jeklenka, ki ob redni uporabi zdrži do 14 dni, je pa na voljo v plinarnah in posebnih trgovinah s tovrstnim blagom. Ob uporabi tega žara je treba biti še posebej previden, da plin morda ne bi uhajal!
- Čas pečenja na plinskem žaru je krajši, saj s pomočjo plina hitro dosežemo želeno temperaturo, pa tudi hrana je pripravljena hitreje.
- Po uporabi površino za pečenje očistimo z vlažno krpo ali gobico za čiščenje.
Električni žar
- Navadno je nekoliko večji in zato okornejši, posledično je neprimeren za transport in peko v naravi. Kljub temu pa odličen kuhinjski pripomoček, primeren za vrt oziroma večjo teraso.
- Uporaba je večinoma enostavna, saj razen vtičnice za elektriko ne potrebujemo drugih posebnih pripomočkov. Navadno se prižiga na gumb, možna pa je tudi nastavitev želene temperature.
- Temperaturo, primerno za peko, dosežemo v sorazmerno kratkem času, tudi jedi so hitro pečene.
- Čiščenje je dokaj enostavno, po uporabi žar umijemo z vlažno krpo.
Vrtni kamin
- Izredno velik in masiven, je fiksen in nepremičen, namenjen izključno uporabi na vrtu, oziroma zunanjih prostorih.
- Uporaba je sorazmerno enostavna, za tovrstno peko na žaru potrebujemo le primerno gorivo – lahko je v obliki oglja, posebnih briketov, lesa in papirja.
- Posebnost kamina je, da se ga lahko uporablja ne glede na vremenske razmere in ne le v času piknikov, uporaba je možna tudi spomladi in jeseni.
- Čiščenje je morda nekoliko dolgotrajnejše, saj je poleg podlage za pečenje redno treba čistiti tudi ostale dele, denimo dimnik in prostor, kjer zakurimo ogenj.
- Največji minus predstavlja cena, ki je navadno dokaj zasoljena.
Primerjava cen pri različnih ponudnikih: (vse cene so v evrih)
Žar na oglje | Plinski žar | Električni žar | Vrtni kamin | |
BAUHAUS | 29,95 - 269 evrov | 87 - 1100 evrov | 49 - 239 evrov | 99 - 1650 evrov |
BAUMAX | 11,99 - 199 evrov | 30 - 1499 evrov | / | 119 - 475 evrov |
RUTAR | / | / | 30 - 53 evrov | / |
HARVEY NORMAN | / | 149 - 790 evrov | / | / |