Čeprav menite, da je vaša kuhinja zelo čista, pa se bakterije razvijajo in zadržujejo tudi na predmetih, ki jih pogosto spregledamo.
V ta namen vam ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli k čistejšemu domačemu okolju.
- Omarice v kuhinji pogosto obrišite, pri čemer ne izpustite stranskih delov in tudi stropa, kjer se prav tako nalagajo ostanki hrane. Dobro obrišite tudi kljuke na vratcih.
- Po vsakem opravilu temeljito obrišite delovni pult, operite kuhinjsko pipo ter obrišite površino, na katero odlagate oprano posodo.
- Po vsaki uporabi temeljito operite kuhinjski pribor ter deske, na katerih režete surovo meso, kruh, sadje in zelenjavo. Slednje po potrebi zamenjajte.
- Poskrbite za ustrezno zaščito pred insekti, pri tem pa pazite, da morebitne škodljive snovi ne pridejo v stik s hrano, prostori za njeno shranjevanje in delovnimi površinami.
- Hladilnik očistite takoj, ko opazite mastne madeže, polito mleko ali sok, razbito jajce ali drugo umazanijo. Pazite tudi na pravilno shranjevanje živil.
- Redno menjujte kuhinjske krpe, s katerimi brišete posodo, pult, roke ali pa z njimi med kuho dvigujete pokrovke ter prelagate pekače.
- Zapomnite si tudi, da na jedilno mizo ne spadajo stvari, na katerih se zagotovo nabira veliko bakterij. Mednje sodijo tudi časopis, mobilni telefon, ključi, položnice in denar.