Magazin
18 ogledov

Laguna blestela, pešci še niso varni

"Voznik" pri mazdi 2 po trku pri 40 kilometrih na uro ni bil resneje poškodovan. Žurnal24 main
Pod neodvisnim in zelo strogim očesom strokovnjakov pri Euro NCAP so razbili šest novih avtomobilov. Štirje od njih so prejeli oceno petih zvezdic.

Daihatsu materia, mazda 2, honda civic, mercedes benz C, renault laguna in volvo V70 so bili uničeni v dobro potnikov. Pri mazdi 2 in volvu V70 so zaradi težav z zračnimi blazinami teste ponovili, blestela pa je nova laguna. Še vedno pa proizvajalci premalo pozornosti namenjajo varnosti ob trkih s pešci.

 

Rezultati

daihatsu materia: štiri zvezdice (27 t.)
mazda 2: pet zvezdic (34 t.)
honda civic: štiri zvezdice (32 t.)
MB C: pet zvezdic (36 t.)
renault laguna: pet zvezdic (36 t.)
volvo V70: pet zvezdic (34 t.)

Pri superminiju mazdi 2 se je pri preizkusu čelnega trka pojavila manjša napaka, ki je zakasnila razvitje prednjih zračnih blazin. Pri družinskem karavanu volvu V70 se je podobno zgodilo pri stranski zavesi. Oba proizvajalca sta zagotovila, da bosta napako odpravila tudi pri že izdelanih vozilih, zato so jima dovolili test ponoviti. Vendar je pri volvu zavesa spet nekoliko zatajila. Prav zaradi takšnih težav, ki se v resničnem življenju lahko ponovijo, so pri organizaciji poudarili pomen neodvisnega testiranja novih avtomobilov.

Daihatsu materia
Malček zanimivih pravokotnih oblik je za čelni in stranski trk skupno prejel 27 točk oziroma štiri zvezdice. Za varovanje otrok si je prislužil tri od petih, za varovanje pešcev pa dve (16 točk) od štirih zvezdic.

Mazda 2
Mala prikupna japončica se je po odpravi težav z delovanjem blazin izkazala za zelo varno. Prejela je skupno 34 točk (16 za čelni, 15 za stranski in 2 za trk z drogom ter 2 točki za vgrajene opozorilnike na varnostni pas). Točko pri stranskem trku so odnesla zadnja vrata, ki so se odprla. Za varovanje otrok so mazdi namenili 37 točk oziroma štiri zvezdice, dve zvezdici (18 točk) pa za trke s pešci.

Honda civic
Pri Hondi so za modelsko leto 2008 nekoliko izboljšali varnostni sistem pri modelu civic, ki je bil sicer že preizkušen na varnostnih testih. Med drugim so vgradili varnostne mehove z dvostopenjskim delovanjem. Kljub temu pa se blazini pri čelnem trku nista dovolj napihnili, zato je voznikova glava trčila ob volanski obroč. Nevarnost za oba sprednja potnika predstavlja tudi armaturna plošča. Nekoliko bolje kot predhodnik se je civic izkazal pri stranskem trku. Pod črto je skupaj prejel 32 točk oziroma še vedno le štiri zvezdice. Tudi za najmlajše je poskrbljeno s štirimi zvezdicami (39 točk), za pešce pa s tremi (24 točk).

Nova laguna je več kot dostojen naslednik prejšnje generacije, ki je kot prvi avtomobil osvojila pet točk. © Euro NCAP

 

Mercedes benz C
Novi razred C se je izkazal za zelo varnega. 15 točk za čelni in 16 za stranski trk je ob dveh točkah za trk z drogom in opozorilnike na varnostni pas naneslo zelo dobrih 36 točk in seveda pet zvezdic. Le 32 točk oziroma tri zvezdice si je mercedes benz prigaral za varovanje potnikov, saj je strokovnjake pri agenciji med drugim zmotilo, da je izklopitev prednje blazine na sedežu sopotnika na voljo samo kot možnost. Za varovanje pešcev so avtomobilu namenili enajst točk oziroma dve zvezdici.

Renault laguna
Laguni je le malo manjkalo, da ne bi postala najvarnejši avtomobil na testih doslej. Za čelni trk pri 40 kilometrih na uro je prejela 16 točk, za stranskega (50 kilometrov na uro) pa 15, oba pa bi odrasli potniki prestali takorekoč brez posledic. Če se pri stranskem trku ne bi odprla zadnja vrata, bi laguna prejela še točko več in tako postala edini model s 37 točkami (tri točke za opozorilnike, dve za drog). Najmlajšim (simulacija 18-mesečnega in triletnega otroka) na zadnjih sedežih je zagotovljena varnost 41 točk oziroma štirih zvezdic, pešci pa bi se morali zanasti le na dve zvezdici (10 točk).

Volvo V70
Družinski karavan s severa se sicer ni izneveril pregovorni varnosti, a je slab priokus zaradi težav s stranskimi zavesami pri trku z drogom le ostal. Skupaj je V70 dosegel 34 točk (15 in 16 za čelni in stranski trk, dve za opozorilnike, le eno za trk z drogom).

Volvo je pri trku z drogom zaradi težav z zaveso pustil slab vtis. © Euro NCAP

 
Vseeno je to več kot zadostovalo za pet zvezdic. Za varovanje najmlajših pri trku si je volvo prislužil maksimalno število točk, a je na račun nepopolnih oznak ostal brez ene zvezdice (41 točk). Pri trku s pešci jo slednji ne bi preveč dobro odnesli, saj je šved dobil dve zvezdici (16 točk).

Prav zaradi slabih rezultatov pri trku s pešci so vodilni pri organizaciji Euro NCAP proizvajalce opozorili, naj temu področju namenijo več pozornosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.