Magazin > Lepota & telo
57 ogledov

Anoreksija intimnosti

Prepoznajte anoreksijo intimnosti pravočasno in po potrebi poiščite pomoč. Nikol Žurnal24 main
Razposajeno govori po telefonu, na Facebooku veselo komunicira in z obiski simpatično klepeta? Vam pa nima nič za povedati? Seksata vse manj? Težava se morda imenuje anoreksija intimnosti.

Najprej (pred poroko, na začetku skupnega življenja ... v vsakem razmerju stvari pač potekajo drugače) je bilo vse popolno. Kar naenkrat je eden čisto odveč drugemu. Prvi se počuti neljubljenega in nezaželenega, drugi prvega prepričuje, da ni razloga za skrbi, in še vedno trdi, da ga ljubi. Verjetno niti eden niti drugi ne vesta, v čem je težava, vedo pa psihiatri.

Zapiranje vase
Izraz anoreksija intimnosti je skoval ameriški psiholog Douglas Weiss, ki je želel poimenovati "boleč način zapiranja vase", ki uničuje ogromno razmerij. Gre za odsotnost, pomanjkanje čustvene, duhovne in seksualne intimnosti med partnerjema. V anoreksijo intimnosti vodijo zelo različni dejavniki, bolj "nagnjeni" k njej pa naj bi bili posamezniki, ki so odraščali s staršema, ki nista bila intimno povezana – Weiss pravi, da se zato bojijo čustvenega povezovanja, navezovanja in svojo (partnerju pogosto nerazumljivo) varnost iščejo v nadziranju položaja v razmerju in oddaljevanju od partnerja.

Prepoznajte jo!
Na začetku razmerja je težko vedeti, ali je partner nagnjen k anoreksiji intimnosti, in pogosto je celo sebe težko prepoznati kot potencialnega kandidata za težavo. A znaki, ki nagnjenost k anoreksiji intimnosti pomagajo prepoznati, obstajajo in lahko pomagajo, da se pravočasno spopadete s težavo.

  • Preveč dela. Prezaposlenost je velikokrat eden prvih znakov anoreksije intimnosti. Partner nima časa za vas, ker preveč dela, je predan svojim konjičkom, zavzet z domačimi opravili, prijatelji ... 
  • Prelaganje krivde. Posamezniki, ki jih pesti anoreksija intimnosti, krivdo za težave v razmerju valijo na partnerja, saj ne želijo pokvariti slike o sebi ali pokazati, da so ranljivi, občutljivi. 
  • Odsotnost komplimentov. Posamezniki, nagnjeni k distanciranju od svojih najdražjih,, sčasoma ne prepoznajo več odlik svojega partnerja, ampak vidijo le še njegove pomanjkljivosti.
  • Odsotnost seksa. Bi bil seksualni koledarček, če bi ga imeli, prazen? Poleg prezaposlenosti je ravno manj ali nič seksa med prvimi stvarmi, ki namigujejo, da razmeje ogroža anoreksija intimnosti. "So pari, ki dvajset let spijo v isti postelji, a se eden drugega ne dotaknejo," opominja Douglas Weiss.
  • Skrivanje čustev. Partner z vami ne želi deliti svojih občutkov, želja, sanj in strahov, predvsem tistih, ki so povezani z razmerjem.
  • Kritičnost. Posamezniki, ki večno poskušajo držati distanco do partnerja, vedno lažje in brez slabe vesti izpostavijo njegove slabe točke kot pa njegove dobre strani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.