Po zadnjih podatkih inštituta za varovanje zdravja se je z bolečino ali boleznijo kostno-mišičnega sistema srečalo 70 odstotkov ljudi v Sloveniji. “Gibčnost v sklepih je odvisna od prehrane in telesne dejavnosti. Lahko bi rekli, da je delno odvisna tudi od dednih dejavnikov, vendar se z vztrajnostjo da veliko doseči,” pravi specialist za akupunkturo Petar Papuga.
Ostanki v vezivnem tkivu
Neustrezna prehrana po mnenju strokovnjaka občutno pripomore k težavam s sklepi. “Presnovne obremenitve medceličnine močno vplivajo na prožnost telesa; predvsem obilo sladke, goste, mastne ali kislotvorne hrane povzroča zastajanje medceličnine in kopičenje presnovnih ostankov v vezivnem tkivu, kar vzdraži receptorje (stikala) za zaznavo stopnje raztegnjenosti kit in fascij. Ob tem se lahko samodejno povečata mišična napetost in okornost,” pojasnjuje.
Prednost dajte sveži in nemastni hrani, nedavna danska raziskava pa je poudarila tudi pomen vitamina C, ki naj bi blagodejno deloval na sklepe, velike količine pa ga vsebujejo denimo agrumi, kivi, šipek, rdeča paprika in jagode.