Ugodnih učinki polifenolov (antioksidantov) iz oljčnega olja so najbolj izraženi pri posebno kakovostnih oljčnih oljih, so potrdile številne znanstvene študije, povzete v zadnji številki vodilne znanstvene revije s področja prehrane Molecular Nutrition & Food Research. Za najkakovostnejše velja ekstra deviško oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.
Znanstveni dokazi
"Znanstveni dokazi o varovalnem vplivu polifenolov iz oljčnega olja na krvne lipide so tako močni, da je bila na tej osnovi odobrena tudi zdravstvena trditev, ki se lahko uporablja na označbah ekstra deviških oljčnih olj s primerno koncentracijo polifenov," razlaga Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.
V evropskem registru zaščitenih izdelkov je vpisano tudi vrhunsko oljčno olje slovenske Istre, ki je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij. Poleg izvora in načina priprave nadzorujejo tudi vsebnost zdravju koristnih polifenolov.