Povezavo med čilijem in krvnim tlakom so raziskovali na Kitajskem in ugotovili, da kapsaicin, alkaloid, ki je v čiliju kriv za "pekoče", sprošča krvne žile. Kitajci so
skupini podgan z visokim krvnim pritiskom dajali hrano, v kateri je bilo veliko kapasaicina. In krvni pritisk se je podganam po določenem času znižal. Kapsaicin namreč aktivira receptorje, ki obdajajo krvne žile, in poveča se nastajanje dušikovega oksida, molekule, ki žile varuje pred vnetjem in disfunkcijo.
Dokaz so tudi Kitajci
Kitajska raziskava sicer ni prva, ki je iskala povezavo med kapsaicinom in nižjim krvnim tlakom, a starejše raziskave so bile osredotočene na silovito ali kratkotrajno izpostavljenost kapsaicinu. Kitajci pa so podganam s povišanim krvnim tlakom s kapsaicinom bogato hrano dajali dlje časa. Raziskovalci so poudarili, da bo v prihodnjih študijah potrebno ugotoviti, koliko čilija dnevno bi imelo podoben učinek na krvni tlak pri ljudeh. Vodja kitajske ekipe pa je za konec postregel še s podatkom, da ima na severovzhodu Kitajske 20 odstotkov prebivalcev povišan krvni tlak, na jugozahodu dežele, kjer "pojedo ogromno pikantne hrane in veliko čilija", pa je takšnih le 10 do 14 odstotkov.