Nutricisti so čokolado z vsaj 70 odstotki kakava med superživila že uvrstili, sedaj pa njihovo dejanje potrjujejo tudi raziskovalci. Ti so na podlagi analiz več raziskav, v katerih je skupno sodelovalo okoli sto tisoč ljudi, ugotovili, da lahko čokolada zmanjša možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni za 37 odstotkov; pri tistih, ki so čokolado redno uživali, pa se je za 29 odstotkov zmanjšala tudi možnost za pojav možganske kapi.
Raje temno kot mlečno
Ne glede na pozitivne učinke čokolade je pri uživanju še vedno potrebna zmernost: "Najbolj priljubljene čokolade pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja, maščob in kalorij – okoli 500 kalorij na sto gramov čokolade, kar lahko ob pogostem uživanju vpliva na debelost in povečano možnost za pojav diabetesa," opozarja Oscar Franco, vodja raziskave. Zato je bolje, da izberete temno čokolado z več kakava in manj sladkorja.