Antioksidant. “V hrani so najpomembnejše varovalo v telesu; pripisujejo jim zaviranje prav vseh kroničnih bolezni, raka, bronhitisa, parkinsonove bolezni in tudi procesa staranja. Zaradi pomanjkanja antioksidantov lahko postanete zelo občutljivi, še posebno če ste izpostavljeni cigaretnemu dimu, soncu, industrijskim kemikalijam in onesnaževalcem zraka,” poudarja Jean Carper v knjigi Hrana, čudežno zdravilo. Eden izmed močnih antioksidantov je tudi resveratrol – majhna v maščobi topna molekula, ki lahko preprosto prehaja skozi celično membrano in preventivno ali celo zdravilno deluje na človekov organizem.
Zaščita za srce
V naravni obliki ga najdete v rdečem vinu (desetkrat več kot v belem), grozdju, oreščkih in celo črni čokoladi. “Pomemben je, saj deaktivira snovi, ki povzročajo raka, zmanjšuje raven slabega holesterola, nevtralizira proste radikale ter posledično varuje pred boleznimi srca in ožilja ter drugimi boleznimi, povezanimi s poškodbami zaradi prostih radikalov,” pojasnjuje Carperjeva.
Tudi za zmanjšanje teže
Raziskava nizozemskih strokovnjakov je pokazala, da resveratrol zmanjšuje tudi negativen učinek mastne prehrane ter da lahko vsakodnevno uživanje (150 miligramov) resveratrola po 30 dneh pri debelejših ljudeh pripomore k znižanju krvnega tlaka in nižji koncentraciji sladkorja in maščob v jetrih. Ker povečuje telesu lastno energijo, vpliva na zmanjšanje telesne teže, kar omogoča zmanjšanje potreb po vnosu kalorij, zmanjšanje apetita in posledično izgubo telesne teže.
Vir v japonskem dresniku
Čeprav je najprepoznavnejši resveratrol iz rdečega grozdja, pa je najbolj kakovosten vir v rastlini japonski dresnik. V azijski tradicionalni medicini se uporablja kot vir življenjske energije, saj pomlajuje, zavira staranje in zagotavlja dolgo življenje.