Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Dan brez nakupov

Zdržite en dan brez? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Boste zdržali vsaj en dan brez nakupovanja? V soboto, 27. novembra, je svetovni dan brez nakupov.

V društvu za sonaraven razvoj Focus opozarjajo na uničujoče posledice današnje potrošnje ter njene vplive na planet in družbo skozi vse leto, ne samo ob posebnih priložnostih, kot je prihajajoči dan brez nakupov. Kot odgovor predlagajo zmanjšanje potrošnje, kadar je to le mogoče, in tako imenovano etično potrošnjo kot alternativo.

Spremenite navade
"V trenutni krizi, ki bi lahko predstavljala priložnost za premislek o vplivu našega življenjskega sloga na okolje, nas politični voditelji obsipavajo s trditvami o prepotrebnem zagonu gospodarske rasti in opozarjajo, da je naša vloga, če ne celo odgovornost, zapravljati in s tem prispevati k delovanju kapitalističnega kolesja, kjer je večna rast edina vrednota. Redko slišimo, da lahko krizo prebrodimo s spremenjenimi potrošniškimi navadami, reorganizacijo časa ali z izvajanjem dejavnosti, ki ne zahtevajo denarja in virov," je povedala Živa Gobbo, vodja programa Trajnostna potrošnja in globalna odgovornost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.