Magazin > Lepota & telo
784 ogledov

Izjemen vpliv glasbe na zdravje

glasba Shutterstock
Če ste se že večkrat spraševali, zakaj se ob poslušanju glasbe počutite tako dobro, je odgovor na dlani. Ker je glasba pravo zdravilo za srce in dušo, včasih celo boljše kot tisto iz lekarne.

Ko tablete pri blaženju bolečin ali za pomirjanje že ne učinkujejo več, si raje zavrtite vašo najljubšo skladbo. Glasba ima namreč pozitiven vpliv na počutje, zato je v stresnih situacijah balzam za živce. Znanstveniki so se dolgo spreševali, kje tiči vrzok in to zdaj deloma tudi odkrili.

Znanstveniki z različnih oddelkov za nevrologijo po svetu so odkrili, da poslušanje glasbe možganom pošilja pozitivna občutenja in s tem spodbuja izločanje dopamina, enega od "hormonov sreče". Vpliv glasbe na možgane ter njena zgodovinska vloga v zdravstvenih in kulturnih ritualih je raziskovalce pripeljala do razmisleka, zakaj glasba izboljšuje zdravje in dobro počutje. Preučevali so predvsem primere v zdravstvu – nekaterim bolnikom je poslušanje glasbe pomagalo pri okrevanju po operaciji, v nekaterih primerih pa je glasba na zdravje vplivala močeneje kot zdravila.

Z glasbo proti stresu in tesnobi
Instrumentalna glasba s počasnejšim tempom in z umirjenim ritmom ljudi v zelo stresnih situacijah in ob bolečih dogodkih pomirja. Glasba namreč blaži zaradi zasrbljenosti povečan srčni utrip in krvni tlak ter znižuje raven kortizola, ki se sicer v telesu izloča v stresnih situacijah. V eni od študij so raziskovalci pri pacinetih s hernijo odkrili, da so ti po operaciji zaradi poslušanja glasbe potrebovali znatno manj morfija za ublažitev bolečine.

V eni od študij pa so 272 prezgodaj rojenim otrokom trikrat na teden predvajali različno glasbo – uspavanke, ki so jih peli njihovi starši, in instrumentalno glasbo. Čeprav so vse glasbene oblike izboljšale razvoj dojenčkov in delovanje njihovega imunskega sistema, je imelo petje staršev na to največji vpliv, zniževalo pa je tudi njihov stres.

Za blaženje bolečine
Glasba ima edinstveno zmožnost, da pomaga pri blaženju bolečine. Leta 2013 so v raziskavo vključili 60 ljudi, diagnosticiranih z fibromialgijo, boleznijo, ki povzroča hudo mišično-skeletno bolečino. Bolnikom so štiri tedne zapored enkrat na dan predvajali glasbo. Izkazalo se je, da so ti v primerjaci s kontrolno skupino, trpeli znatno manjše bolečine in kazali manj simptomov depresije.

Ni sicer znano, zakaj glasba zmanjšuje bolečino, lahko pa ima tu vlogo vpliv dopamina. Seveda so s tem povezani tudi stres in bolečina, zato lahko vpliv glasbe na stres deloma pojasni ta učinek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.