Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Japonke živijo najdlje

sushi Shutterstock
Japonke so vzornice žensk po svetu, saj so rekorderke v dolgoživosti. Tudi po zaslugi izjemno zdravega načina prehranjevanja, ki pomeni, da debelosti skoraj ne poznajo, zato je veliko manj tudi bolezni, povezanih z njo.

Japonke so lani v povprečju živele 86,39 leta, kar je najdlje na svetu, poroča japonska vlada. Na drugem mestu se je znašel Hongkong, kjer ženske živijo 85,9 leta, na tretjem pa Francija s 84,8 leta. Najvišjo starost so Japonci zabeležili leta 2009, ko so ženske živele v povprečju 86,44 leta. Padec za 0,05 leta pojasnjujejo s hudim vročinskim valom, ki je bil lan pogost vzrok za povečano smrtnost zaradi vročinske kapi in težav s srcem.

In moški?

Povprečna življenjska doba moških na Japonskem je leta 2010 že peto leto zapored z 79,64 leta dosegla rekordno stopnjo. Sicer se Japonci uvrščajo na četrto mesto za Hongkongom (80,0 leta), Švico (79,8 leta) in Izraelom (79,7 leta).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.