Značilna rastlina jeseni
Šipek začne zoreti že septembra, oktobra in novembra pa je idealni čas za nabiranje plodov. V tem času jih je namreč že omehčala prva slana in jih je tako lažje nabirati. Plodovi šipka so izjemno bogati z vitaminom C, jabolčno in citronsko kislino. Nabrane plodove lahko posušite in nato zmeljete ter iz pripravljene snovi v zimskih mesecih pripravite okusen čaj. Bodite pa pozorni, da iz svežih plodov še pred sušenjem odstranite peške, ki bi utegnile po zaužitju nekoliko dražiti želodčno sluznico.
Zdravi prve jesenske prehlade
Šipek tudi po sušenju ohrani zelo velike količine vitamina C, zato čaj in druge pripravke iz šipkovih plodov uporabljamo proti utrujenosti, bledici in okrepitvi ob utrujenosti. Šipek prav tako povečuje odpornost, zato ga uporabljamo ob prvih jesenskih prehladnih obolenjih in gripah.
Skuhajmo okusno šipkovo marmelado
Iz šipka lahko pripravite okusno marmelado posebnega, nekoliko kiselkastega okusa. 10 dag sveže nabranih dobro zrelih šipkovih plodov operite in očistite pecljev ter pešk. Plodove razrežite na majhne koščke in jim dodajte 35 dag rjavega sladkorja, 2 decilitra jabolčnega kisa in sok ene limone. Sestavine dobro premešajte in pustite stati nekaj ur, da se sladkor nekoliko raztopi. Zmes nato pri nizki temperaturi kuhajte, dokler se ne zgosti. Marmelado shranite v pogrete kozarce in dobro zaprite.