Magazin > Lepota & telo
451 ogledov

Kako oprati kašmir?

Pri pranju bodite nežni. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ste si privoščili pulover iz kašmirja, zdaj pa si ga ne upate oprati? Pred vami je nekaj nasvetov za nego te prestižne, a zelo občutljive volnene tkanine.

Čeprav so puloverji, šali ali kostimi, narejen iz kašmirja, razkošni modni kosi in jim je pri negi treba posvetiti posebno pozornost, se tega nikar ne ustrašite. Namesto nege v čistilnici jih lahko varno operete tudi doma. Zbrali smo nekaj uporabnih nasvetov.

  • Potrebovali boste:
    vedro,
    nežno čistilno sredstvo ali otroški šampon,
    dve večji čisti brisači.
    Predpriprava:
    Pripravite vedro za pranje, ga dobro očistite in splaknite – še posebej previdni bodite, če ste prej v njem uporabljali agresivnejša pralna sredstva. Vedro napolnite z mlačno vodo.
  • Pralno sredstvo: Izberite zelo nežno pralno sredstvo, najbolje takšno, namenjeno prav za čiščenje kašmirja, volne ali drugih občutljivih tkanin. Če takšnega pralnega sredstva nimate, lahko namesto njega uporabite nežen otroški šampon. V mlačno vodo ga kapnite le za lešnik veliko kapljico in zmešajte z roko.
  • Namakanje: V vedro potopite oblačilo iz kašmirja. Morebitne madeže zelo nežno zdrgnite kar z rokami, izogibajte pa se drgnenju tkanine ob tkanino, saj boste tako preprečili morebitne poškodbe tkanine. Oblačilo namakajte okoli 20 minut, po potrebi lahko tudi dlje, a ne več kot eno uro. Nato z njega v nekaj vedrih čiste in mlačne vode sperite vse sledi pralnega sredstva – postopek ponavljajte toliko časa, dokler voda v vedru ni čista.
  • Sušenje: Oprano oblačilo položite na čisto brisačo, ga skupaj z njo zvijte in z rokami nežno stisnite tako, da brisača popije čim več vode iz oblačila. Postopek lahko ponovite večkrat, nato pa oblačilo razprite na svežo brisačo, ga po potrebi poravnajte v pravo obliko in pustite, da se posuši na zraku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.