Priprava
"Najpogostejše napake, ki jih ljudje delajo pri pripravi rib, se začnejo že v ribarnici. Pomembna je namreč izbira ribe, kje jo kupimo, da je riba sveža, poleg tega pa je treba kupljene ribe čim prej dati na hladno, ne pa da se z njimi še dve uri sprehajate po mestu," pravi Milenko Poljak, lastnik in kuhar v dalmatinski restavraciji Konoba Bonaca pri Medvodah.
Dodaja, da je najbolje, če ribe čim prej pripravite, da je pot iz ribarnice do krožnika čim krajša. "Zamrznjenih rib ne priporočam, saj s tem izgubijo veliko svojih učinkovin, ki vplivajo na vaše zdravje," dodaja kuhar. Ribe so namreč bogat vir nenasičenih maščobnih kislin omega-3, vsebujejo vitamina A in D ter imajo nizko vsebnost holesterola, zato bi morale biti na jedilniku vsaj dvakrat na teden.
Ne preveč limone in česna
Naslednja pogosta napaka je predolga obdelava. "Ribe ni treba cvreti v olju, je zelo nežna, zato jo je treba tako tudi pripraviti," poudarja Poljak, ki opaža, da Slovenci v kombinaciji z ribami preveč uporabljamo limono in česen. "V dalmatinski kuhinji damo poudarek na začimbe: baziliko, timijan in rožmarin. Limona in česen imata precej močen okus in v prevelikih količinah zasenčita pristen okus ribe."
Vino dopolni okus
Piko na i ribi doda prava izbira vina. "Vino zaokroži celoten okus in gostom priporočam, da ga uživajo med obrokom," pripomni Poljakova žena Štefka Poljak, ki k ribam priporoča lahkotno belo vino. Predsodek, da so ribe drage, je popolnoma odveč, saj se cene (tako v trgovini kot v gostilni) kosajo s cenami dobrega kosa mesa.
Preverite, če je res sveža
Kako prepoznati svežo ribo? "Oči morajo biti bistre, skoraj izbočene, škrge rožnate, riba mora biti sluzasta in se mora lesketati, ima pa tudi značilen vonj," pravita Poljakova. Če se le da, ribo pripravite še isti dan, ko jo kupite. Ne imejte jih predolgo v hladilniku.