Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Ko estrogen obarva kožo

ženska Shutterstock
Obsežnejše enakomerno temne lise so velika lepotna nadloga.

"Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki v 95 odstotkih prizadene ženske," pravi specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog Borut Žgavec. Gre za kompleksno motnjo, ki se kaže z obsežnejšimi lisami enakomerno temneje obarvane kože, vzrok za njihov nastanek pa je kombinacija ženskih spolnih hormonov in sončnih žarkov. "Nekatere študije kažejo, da se melazma razvije pri približno 75 odstotkih nosečnic, zaradi te težave pa toži tudi okoli 33 odstotkov žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete," so nam povedali v salonu Dermale. Po njihovih izkušnjah se najpogosteje obarvajo predel zgornje ustnice, nos, čelo in lica.

Nikoli zares ne izgine

Žgavec pojasnjuje, da se melazma kronično ponavlja in jo je treba dolgo zdraviti s kombinacijo več pristopov (laserja, pilingov in zdravil). Težko se popolnoma odpravi, lahko se zmanjša, vendar se ob prenehanju izvajanja preventive (uporaba posebnih mask in krem ter strogo izogibanje soncu) hitro povrne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.