Povišanemu holesterolu so zaradi izrazito nezdravega prehranjevanja danes izpostavljeni tudi mladostniki, pravi Aleš Blinc, predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. V raziskavi, ki je bila pred kratkim objavljena v strokovni reviji Annals of Internal Medicine, so 20 let spremljali ljudi, ki so imeli v mladosti povišan holesterol, in ugotovili, da so imeli bistveno povečane možnosti za nastanek srčnožilnih bolezni še pred 45. letom.
Aleš Blinc, klinični oddelek za žilne bolezni
Za povišano raven holesterola so krive predvsem napačne odločitve. "Najbolj ogroženi so ljudje z nezdravim življenjskim slogom, ki uživajo veliko ocvrte hrane, malo sadja in zelenjave, so predebeli in se premalo gibljejo," pravi Blinc. "Redke so genske okvare presnove maščob," poudarja. Povišana raven slabega holesterola naj bi se v prihodnosti zdravila tudi s povečanjem ravni dobrega holesterola. Po besedah sogovornika je danes med novejšimi zdravili na voljo dokaj učinkovit pripravek z niacinom (vitaminom B3) in dodatkom laropipranta (snovi, ki zavira navale rdečice po zaužitju niacina). Zdravljenje postaja vse uspešnejše, vendar se ne zanašajte na tablete in raje poskrbite za zdrav življenjski slog.
Izberite fitosterole
Pravilna izbira živil lahko zniža raven slabega holesterola tudi za 15 odstotkov. "Živila, ki vsebujejo fitosterole, rastlinske holesterolu podobne snovi, zavirajo absorpcijo holesterola iz črevesja, ker fitosteroli tam tekmujejo s holesterolom," pravi Blinc. Po njegovem mnenju je treba zaužiti vsaj 0,8 grama fitosterolov na dan za od 10- do15-odstotno znižanje ravni holesterola. Mit o škodljivosti jajc pa ne drži. "Jajčni rumenjak vsebuje približno 300 miligramov holesterola, kar je zgornja meja priporočenega dnevnega vnosa. Zaužitje jajc le malo vpliva na raven škodljivega holesterola LDL," pojasnjuje Blinc. "Jajca vsebujejo številne koristne snovi in nikakor niso prepovedano živilo, ne priporočamo pa jih vsak dan," dodaja.