Magazin > Lepota & telo
70 ogledov

Kvinoja namesto mesa

Kvinoja med drugim vsebuje lizin, ki ga je največ v ribah. Je popoln vir beljako Žurnal24 main
Žita brez glutena. Visokobeljakovinska kvinoja in amarant s fitosteroli.

"Največja prednost teh žit je, da vsebujejo zelo veliko vitaminov in mineralov," pravi Mojca Cepuš, strokovnjakinja za prehrano, in dodaja, da so izjemno bogata z beljakovinami.

Amarant: proti holesterolu
"Amarant v primerjavi s pšenico vsebuje več kalcija, magnezija in železa," pove Cepuševa. "Poleg tega vsebuje veliko vitaminov iz skupine B in fitosterole, ki so dobrodošel dodatek v boju proti holesterolu," dodaja. Ker ne vsebuje glutena, je primerna jed tudi za ljudi s celiakijo.

Prehranski pomen žit: ekološko pridelana žita so dobra naložba. Največjo ima ekološko pridelano celo žitno zrno s kalčkom vred. Bolj ko je zrno obrušeno, bolj je izvirna hranilna moč razvrednotena. Največ hranil je tik pod semensko lupino, mletje pa jih skoraj povsem odstrani.

Kvinoja: vir beljakovin
"Kvinoja vsebuje dvakrat več beljakovin kot druga žita in ima skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin," pravi Cepuševa. Ker vsebuje veliko kacija, fosforja in zdravih maščob, je primerna jed za vegetarijance in vegane.

Proso: proti izpadanju las
"Proso je edino žito, ki v telesu ustvarja bazično okolje. Preostala žita ga namreč kisajo," pove Cepuševa. Njegovo zrnje vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Proso je prav tako bogat vir vitamina E in vitaminov skupine B. Preprečuje tudi izpadanje las.

Ajda: čaj je antioksidant
"Antioksidant, ki ga vsebuje ajda, se uporablja za zdravljenje krčnih žil," pravi Cepuševa in dodaja, da njeno uživanje ugodno vpliva na kri in kožo sladkornih bolnikov ter pri povišanem krvnem tlaku.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.