"Največja prednost teh žit je, da vsebujejo zelo veliko vitaminov in mineralov," pravi Mojca Cepuš, strokovnjakinja za prehrano, in dodaja, da so izjemno bogata z beljakovinami.
Amarant: proti holesterolu
"Amarant v primerjavi s pšenico vsebuje več kalcija, magnezija in železa," pove Cepuševa. "Poleg tega vsebuje veliko vitaminov iz skupine B in fitosterole, ki so dobrodošel dodatek v boju proti holesterolu," dodaja. Ker ne vsebuje glutena, je primerna jed tudi za ljudi s celiakijo.
Kvinoja: vir beljakovin
"Kvinoja vsebuje dvakrat več beljakovin kot druga žita in ima skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin," pravi Cepuševa. Ker vsebuje veliko kacija, fosforja in zdravih maščob, je primerna jed za vegetarijance in vegane.
Proso: proti izpadanju las
"Proso je edino žito, ki v telesu ustvarja bazično okolje. Preostala žita ga namreč kisajo," pove Cepuševa. Njegovo zrnje vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Proso je prav tako bogat vir vitamina E in vitaminov skupine B. Preprečuje tudi izpadanje las.
Ajda: čaj je antioksidant
"Antioksidant, ki ga vsebuje ajda, se uporablja za zdravljenje krčnih žil," pravi Cepuševa in dodaja, da njeno uživanje ugodno vpliva na kri in kožo sladkornih bolnikov ter pri povišanem krvnem tlaku.