Vsesplošno zdrave
Borovnice vsebujejo do 150 različnih polifenolnih snovi z visokim antioksidacijskim potencialom. Med njimi so najpomembnejši skupina rdečih barvil antocianinov, elagična kislina, kvercitin in katehini. Bogate so z rudninami, med katerimi prevladujejo železo, kalij, magnezij, mangan.
Izberite prave
Plodovi morajo biti suhi, čvrsti in lepo obarvani. Čim temnejše so, tem več zdravilnih antocianinov vsebujejo. Največ antocianinov je v povrhnjici jagod, zato je najbolje uživati cele. Mehke so najprimernejše za pripravo napitkov in kot dodatek k jogurtom ali pudingu. Če jih boste zmešali s sladkorjem, z njimi napolnili steklene kozarce in postavili na sonce, boste dobili odlično osnovo za borovničev liker.
Priprava in uporaba
Uživate jih lahko samostojno ali z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov itd. Iz njih lahko pripravite marmelade, sladice in kompote. Zlasti okusne in hranljive so v različnih mlečno-beljakovinskih napitkih, lahko jih tudi sočite in uživate v sveže iztisnjenem soku. Lahko pa jih skupaj z drugim suhim sadjem zvečer namočite v vodi in zjutraj vas bo čakal okusen zajtrk, ki bo še boljši, če mu boste dodali malo kosmičev, semen in oreščkov. Zelo okusen je tudi kompot iz suhih borovnic. Pravi zdravilni priboljšek so borovnice v vinu.
Pozitivne učinke borovnic si oglejte v galeriji.