Piškoti, torte in drugo pecivo so lahko okusni, čeprav uporabite sestavine, ki so bolj zdrave. Blogerka Gina Homolka vsem ljubiteljem peke in slaščic razkriva, kako pristopiti k bolj zdravemu načinu priprave slaščic.
Maslo, olje in druge maščobe nadomestite s sadnimi pireji, ki nadomestijo približno polovico maščob, potrebnih za pripravo sladice. Če v prvem poskusu takega nadomeščanja maščob, sredica ni dovolj pečena, poskusite naslednjič zmanjšati količino pireja na račun maščobe. Vsem tistim, ki bi radi dodatno zmanjšali količino maščob, Homolka predlaga, da maščobo odvzemajo žlico po žlico. Maslo lahko poskusite nadomestiti tudiz zmečkanim avokadom.
Homolka predlaga, da v receptih del količine bele moke nadomestite s polnozrnato, vendar ne več kot polovico. "Včasih sicer lahko uspe, če zamenjamo celotno količino moke, v drugih primerih pa ima lahko pecivo čuden okus,“ pravi.
Zmanjšate lahko tudi količino sladkorja. Sladice bodo ravno tako okusne, če boste za njihovo pripravo porabili vsaj četrtino sladkorja manj, kot je navedeno v receptu. Bel sladkor lahko zamenjate z nerafiniranim, z medom, javorjevim sirupom ali drugimi vrstami sladkorja, kot sta na primer trsni in brezov sladkor.
Pustite si svobodne roke tudi pri mleku. Namesto polnomastnega lahko uporabite posneto. Kravje mleko lahko nadomestite z mandljevim mlekom ali katerem od drugih mlek, ki so na voljo na trgu. V končnem izdelku tega ne boste čutili.
Kadar v recepte vnašate spremembe, nikar ne obupajte. Ni nujno, da bo že prvič popolnoma uspelo, prej ali slej pa boste prišli do želenega rezultata.