Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Nevarne čebele brenčijo le na Hrvaškem

čebela Shutterstock
Preplah zaradi agresivnih os, ki naj bi napadale ljudi v hrvaških mestih, je po mnenju strokovnjakov odveč. Ose in sršeni so nevarni le, kadar branijo svoje bivališče.

Po poročanju hrvaških medijev je pri naših sosedih na pohodu nova poletna nevarnost, saj predvsem v mestih opažajo vse več nevarnih os in sršenov, ki se radi ugnezdijo tudi v stanovanja ali med okna. Toda strah je večinoma odveč, tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, nam je zagotovil Danilo Bevk z Nacionalniega inštituta za biologijo.

Čas os šele prihaja

Povečanega števila os in sršenov v Sloveniji za zdaj nismo zaznali,” je dejal Bevk, sicer pa se po njegovih besedah število spreminja iz leta v leto. “V tem času so njihove družine še majhne, zato niso še tako nadležne. Več težav lahko pričakujemo pozneje v sezoni,” je dodal. Kljub temu pa ni treba, da bi vas skrbelo, saj so po njegovih besedah ose in sršeni praviloma nevarni samo, če branijo gnezdo, sicer pa ne.

Čebele še miroljubnejše

“Čebelarjenje v mestih postaja vse bolj priljubljeno, zato lahko pričakujemo tudi vedno več čebeljih rojev. Vendar to za prebivalce ne predstavlja večje nevarnosti, saj so čebele v roju praviloma manj agresivne.

Brez agresivnih gibov in močnih parfumov

Pikom se lahko izognete tako, da z žuželkami čim mirneje sobivate in jih ne vznemirjate. Izogibajte se obrokom na prostem, pisanim ter črnim oblačilom, uporabljajte čim manj dišav (čebele privlači tudi vonj po alkoholu in znoju, ter ogljikov dioksid) ter predvsem mirujte in ne delajte agresivnih gibov, če na vas sede osa ali čebela, svetujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.