Znani kuharji s TV-zaslonov, ki so s svojimi kuharskimi knjigami zaslužili veliko denarja, pri ustvarjanju svojih mojstrovin bolj redko razmišljajo o tem, koliko so te jedi zdrave. Britanska raziskava je namreč pokazala, da imajo njihove jedi večinoma veliko več soli in maščob kot jedi, ki jih predpripravljene lahko kupite v trgovinah, vsebujejo pa tudi več kilokalorij na porcijo.
Privoščite si jih le občasno
Kuharski mojstri so se že odzvali na raziskavo in poudarili predvsem to, da njihove kalorično izdatnejše jedi niso namenjene vsakodnevnemu uživanju, temveč temu, da si jih privoščite ob posebnih priložnostih. Obenem poudarjajo, da lahko recepte spreminjate po želji in uporabite manjše količine sestavin, ki vam niso všeč. Prednost doma pripravljenih jedi v primerjavi z že pripravljenimi, ki jih pogrejete v mikrovalovni pečici, je tudi v tem, da vsebujejo veliko manj (ali sploh nič) aditivov in konzervansov. Izvajalci raziskave z Univerze v Newcastlu ob vsem tem tudi poudarjajo, da je prav pojav TV-kuharjev poskrbel za to, da so se ljudje znova začeli zanimati za hrano in kuhanje doma.
a ste kdaj videli kako majhne so porcije, dvakrat daš na vilico pa je prazen krožnik, tako da od teha se niti zredit ne moreš. Je pa res da je takšna hrana prava simfonija za brbončice.