Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Nič več na živalih testirane kozmetike

kozmetika krema Shutterstock
V EU z današnjim dnem ni več mogoče tržiti kozmetičnih izdelkov, ki bi bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih.

V Bruslju opozarjajo, da gre za tematiko, ki je zelo aktualna za potrošnike. Podatki namreč kažejo, da evropski potrošnik v povprečju uporabi najmanj sedem kozmetičnih izdelkov na dan. Velik del evropske javnosti poleg tega meni, da tovrstna testiranja niso moralno dopustna.

Od zdaj popolna prepoved trženja

Prepričanje, da so testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih v EU že povsem prepovedana, pa drži le deloma. Zakonodaja, ki je bila sprejeta leta 2003, je predvidela več faz prepovedi. Od leta 2004 je bilo v EU prepovedano testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih, od marca 2009 pa tudi testiranje kozmetičnih sestavin na živalih. Prav tako je od marca 2009 v EU prepovedano trženje kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo sestavine, testirane na živalih.

Kozmetična podjetja so lahko kljub temu do danes v EU tržila izdelke, za katere so bili najbolj kompleksni testi (npr. testi ugotavljanja toksičnosti pri ponovljenih odmerkih) opravljeni na živalih, in sicer zunaj EU.

Ta zadnji rok dovoljenega trženja takšnih izdelkov se zdaj izteka, kar pomeni, da od danes na trgu EU ne bo več kozmetičnih izdelkov, ki so bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih. Sočasno s to prepovedjo bo Evropska komisija nadaljevala prizadevanja za razvoj alternativnih metod testiranja, saj te za zdaj še ne morejo popolnoma nadomestiti testiranja na živalih.

Milijoni za nova testiranja

V ta namen je Evropska komisija med letoma 2007 in 2011 že namenila okoli 238 milijonov evrov, podporo raziskavam pa bo nadaljevala in bo spodbujala tudi tretje države, naj sledijo njenemu zgledu.

Vrednost evropske kozmetične industrije znaša več kot 70 milijard evrov, kar predstavlja polovico globalnega kozmetičnega trga. Ta industrija v EU neposredno zaposluje 184 tisoč ljudi, so navedli v Bruslju.

Pred prepovedjo testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih, torej pred letom 2004, so v EU tovrstne teste opravili na 8.998 živalih. To število se je leta 2008 zmanjšalo na 1.510, leta 2009 pa na 344. Tovrstna testiranja opravljajo na podganah, miših, morskih prašičkih in zajcih.

Vse oblike testiranja kozmetičnih sestavin na živalih so po letu 2009 izvedli zunaj EU. Po ocenah naj bi tovrstna testiranja na leto zunaj EU opravili na 15 tisoč do 27 tisoč živalih, so zapisali v Bruslju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.