"Do prvega leta starosti ne priporočamo celega jajca," pravi nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak. "Nato se postopoma uvede, vendar z njihovo količino nikar ne pretiravajmo; poraba jajc se lahko povečuje s starostjo otroka," dodaja. Zdravi ljudje v srednjem življenjskem obdobju lahko zaužijete tudi dve jajci na dan, zdravim starejšim ljudem pa nutricionistka svetuje do dve jajci na teden. Priporočila veljajo le za ljudi, ki imajo normalne vrednosti holesterola.
Lahko nadomestijo meso
"Jajca povsem nadomestijo meso in mesne izdelke," še pravi sogovornica. Kot pojasnjuje, je beljak skoraj čista beljakovina z minimalno količino maščob in ogljikovih hidratov, nasprotno pa rumenjak vsebuje vsa življenjsko pomembna in energijska hranila, tudi veliko beljakovin in zlasti holesterola.
Mit o kralju holesterola
Ponekod še vedno velja, da so jajca holesterolska bomba, vendar ni tako, zaupa Prelec Lainščakova: "Dokazano je, da s hrano vnesen holesterol manj škodi našemu zdravju kot tisti, ki ga proizvedejo jetra iz nasičenih maščobnih kislin."