Dieta. Na naše knjižne police je te dni prišla knjiga, ki pojasnjuje nov in v Ameriki vse bolj priljubljen način prehranjevanja – prehranjevanje po zoni. Ne gre za hitro dieto, katere cilj je izguba kilogramov, temveč za celosten način prehranjevanja, ki proučuje gene in njihov odziv na različno hrano ter uravnoteži njihovo delovanje. Avtorja zone sta prehranska strokovnjaka Barry Sears in Riccardo Pina.
Hrana, ki povzroča vnetje
Zona torej temelji na hormonskih posledicah zaužite hrane in ne na štetju kalorij. V praksi je precej podobna principu, opisanem v knjigi Eat to Live (Jesti za življenje; njen avtor je Joel Fuhrman), čeprav je osnovana na drugačni teoriji. Po mnenju avtorjev knjige lahko neustrezna hrana v telesu povzroči tiha vnetja, ki jih ne opazimo in potekajo brez bolečin, kljub temu pa poškodujejo tkiva organov in postopoma povzročijo nastanek resnih bolezni, med katere poleg sladkorne bolezni, raka, alzheimerjeve bolezni in drugih prištevata debelost.
Ne samo za hujšanje
Z zdravim prehranjevanjem lahko po mnenju avtorjev knjige naredite veliko za svoje telo, saj boste ne le izgubili odvečne kilograme, temveč se boste tudi počutili bolje, okrepili svoj imunski sistem, bili učinkovitejši in se starali počasneje.
Za eno dlan beljakovin
Jedilnik. Zona narekuje preprosta pravila, ki se jih ni težko držati.
Smernice. Načrt prehranjevanja po zoni zajema nekaj osnovnih pravil, ki pojasnjujejo, kako izbirati zdrava živila. Na vašem krožniku naj se vedno znajde za dlan čim manj mastnih beljakovin in za dve dlani zdravih ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom. Tabele z glikemičnimi indeksi živil lahko brez težav najdete tudi na spletu.
Zdravi ogljikovi hidrati
Med zdrave oziroma dobre ogljikove hidrate avtorja uvrščata določeno sadje (marelice, breskve, pomaranče, klementine, kivi, maline, jagode, jabolka, hruške, slive ...), zelenjavo, ki ni bogata s škrobom, ter izbrana žita (oves, ječmen in riž). Izogibajte se alkoholu, bananam, tropskemu, suhemu in kandiranemu sadju in sladicam ter vsem izdelkom iz rafiniranih žit.
Omega 3 namesto omega 6
Zona veliko pozornosti namenja tudi maščobam. Najpomembnejše pravilo, ki si ga velja zapomniti, je, da je treba maščobe omega 6 (nekakovostna rafinirana rastlinska olja) v čim večji meri zamenjati z zdravimi maščobami omega 3 (ribe, ekstra deviško oljčno olje in olje sadežev – mandlji, avokado).
Nikoli ne bodite lačni
Za konec pa Barry Sears in Riccardo Pina bralcem svetujeta, naj poskrbijo za to, da ne bodo nikoli lačni. Zdravo prehranjevanje naj nadomesti stradanje in nesmiselne diete.