Rdeče vino, japonski dresnik in arašidi – tri na videz nepovezane stvari v resnici druži ena, za zdravje zelo pomembna stvar: resveratrol. Gre za antioksidant, ki lahko z uničevanjem oksidantov oziroma prostih radikalov v telesu naredi marsikaj dobrega.
Zakaj ima telo oksidante?
Oksidanti so stranski produkt procesov pretvarjanja snovi v telesu, vase pa jih lahko vnesemo tudi s hrano (vsebuje jih na primer pokvarjena ali na neustrezen način dimljena hrana), je na predavanju o antioksidantih pojasnil Samo Kreft, profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo. Radikali sicer sami po sebi niso vedno slabi, saj jih telo uporablja za obrambo proti boleznim. Kljub temu pa ob tem poškodujejo zdrave celice, lahko povzročijo okvare celičnih membran, proteinov in DNK, kar vodi v nastanek srčno-žilnih bolezni, raka in vnetij – če naštejemo le nekatere posledice.
Telo ima zato samo veliko procesov odstranjevanja teh radikalov, pomagamo pa mu lahko z vnosom antioksidantov. Ti se ločijo na vitamine in rastlinske fenole, med katere spada tudi resveratrol.
Kakor da bi jedli manj
Med učinke resveratrola poleg lovljenja prostih radikalov spada protivnetno in kardioprotektivno delovanje, Kreft pa je izpostavil tudi njegovo sposobnost posnemanja kalorične restrikcije. Gre za to, da so znanstveniki s poskusi ugotovili, da drastično zmanjševanje števila zaužitih kalorij v telesu aktivira procese, ki upočasnijo staranje, čeprav se ob tem kakovost življenja zaradi podhranjenosti bistveno zmanjša. Resveratrol pa ima to lastnost, da ob zaužitju v telesu aktivira enake procese upočasnitve staranja, le brez negativnih učinkov.
Resveratrol je najbolje topen v alkoholu, zato ga ima rdeče vino zelo veliko. Kljub temu pa ne računajte, da ga boste dobili dovolj samo iz vina, saj je Kreft na predavanju poudaril, da bi morali za učinkovito količino resveratrola popiti okrog deset litrov vina na dan, kar bi imelo za zdravje več škodljivih kot dobrih posledic.