Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Poceni pijače so sumljive

alkohol Shutterstock
V Sloveniji imamo le enega ali dva primera zastrupitve z metanolom na leto.

Po poročilih o množičnih zastrupitvah z metanolom na Češkem je Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) Republike Slovenije preveril, kakšno je pri nas stanje na tem področju. Na srečo so tovrstne zastrupitve pri nas razmeroma redke, saj na leto zdravniki obravnavajo le enega ali dva
primera.

Sumljive poceni pijače

Vsebnost metanola v alkoholnih pijačah je različna, po podatkih IVZ pa ga je pri nas največ predvsem v vinu iz grozdja necepljene vinske trte in šmarnici. Za preprečevanje zastrupitve z metanolom je pomembno predvsem izogibanje alkoholnim pijačam, ki so bodisi zelo poceni bodisi neznanega porekla, svetujejo na IVZ. Metanol je v pijači namreč težko zaznati, saj je brezbarven, prijetnega vonja in ostrega okusa.

Drugačna pijanost

Na zaužitje metanola lahko kaže pijanost, ki je nekoliko drugačna kot pri etilnem alkoholu in jo spremljajo tudi bolečine v želodcu. Če sumite na zastrupitev, takoj pokličite zdravnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.