Od sedmih naključno izbranih ljubljanskih pekarn so nam le v eni ponudili pravega, večina prodajalcev pa natančne sestave kruha, ki ga prodajajo pod imenom polnozrnati, sploh ni poznala.
Polnozrnate naj bo 80 %
V pravilniku o pekovskih izdelkih je zapisano, da se pšenični polnozrnati kruh izdeluje iz najmanj 80 odstotkov pšenične polnozrnate moke oziroma polnozrnatega pšeničnega drobljenca. Če dvomite o kakovosti kruha, o vsebnosti polnozrnate moke povprašajte prodajalca ali sestavo kruha preverite na embalaži.
“V pekarnah in trgovinah ob nakupu vprašajte, kateri kruh je narejen iz polnozrnate moke, in ne, kateri je polnozrnati,” svetuje nutricionistka Mojca Cepuš. Ime namreč pogosto namenoma zavaja. Če je treba, zahtevajte, naj vam pokažejo navodila, po katerih kruh pečejo, saj so vam po zakonu o varstvu potrošnikov dolžni razkriti sestavine izdelka, ki ga prodajajo. V nasprotnem primeru jih lahko prijavite Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.
Pravi polnozrnati kruh oziroma kruh iz polnozrnate moke lahko prepoznate po nekaj bistvenih značilnostih:
- Teža. Kruh je bistveno težji od običajnega kruha iz prečiščene bele moke.
- Struktura. Sredica je kompaktna, brez velikih lukenj in trša od sredice belega kruha.
- Tip moke. Polnozrnata moka ima oznako 850 ali več.
- Občutek sitosti. Kruh iz polnozrnate moke je bistveno nasitnejši.
- Pražena moka ali zrna. Ta kruh obarvajo temno, čeprav ni polnozrnati. Izogibajte se ji.
- Slad. Zanj velja enako kot za praženo moko.