(Ne)varno
Britanska agencija za varnost živil dela študijo občutljivosti posameznikov na aspartam, sladilo, ki naj bi povzročalo glavobol, slabost, vrtoglavico, nespečnost in druge zdrav-stvene težave. Aspartam je na živilih označen z E951, vsebujejo pa ga tudi lekadol in coca cola zero. Britanska študija je prva študija na ljudeh, rezultati pa bodo predvidoma znani še letos, pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).
200-krat slajši
Sladkost aspartama je približno dvestokrat večja od sladkosti običajnega sladkorja. Kot dovoljeni aditiv za živila se že več desetletij uporablja v brezalkoholnih pijačah, desertih, marmeladah, bonbonih in drugih podobnih živilih. V lahkih pijačah aspartam opuščajo. Študije so namreč pokazale, da pijače z umetnimi sladili povečujejo lakoto in posledično vplivajo na povečanje telesne teže.
Bodite zmerni
Umetna sladila uživajte zmerno. Na IVZ potrošnikom svetujejo, naj živila z umetnimi sladili uživajo v manjši meri, otrokom pa jih v vsakodnevni prehrani odsvetujejo. Po do zdaj znanih znanstvenih dejstvih aspartam zdravim ljudem ne škoduje.