Pri pripravljanju hrane za na pot je le malokdo pozoren na to, v kakšni embalaži shranjuje živila in pijače. Toda prav zaradi embalaže se lahko zdrava hrana pretvori v škodljivo in celo rakotvorno, pri čemer je največji krivec plastika, ki lahko vsebuje strupene bisfenol A, stiren ali di(2-etilheksil)adipat.
“Prehajanje sestavin v živilo se poveča pri višji temperaturi, mastni hrani in na delih, kjer je plastika poškodovana,” pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), zato ste poleti nevarnostim še bolj izpostavljeni. Živila zato shranite bodisi v temu namenjene vrste plastike (vsi plastični izdelki, ki so namenjeni uporabi za živila in na tržišču še niso v stiku z živili, na primer plastični krožniki in pribor, morajo imeti opisno oznako “za stik z živili” ali pa nositi znak, na katerem so stilizirane vilice in kozarec, poudarjajo na ZPS) bodisi na staromodnejše načine (sendviče v papirnato vrečko, pijačo v termovko).
Za shranjevanje pijač lahko izberete tudi plastenke, ki preverjeno ne vsebujejo škodljivih snovi. Prav tako pazite pri plastičnih vrečkah, saj tiste, ki jih dobite v trgovini pri blagajni, za neposreden stik z živili večinoma niso primerne.