Magazin > Lepota & telo
99 ogledov

Skrivnosti krvnega tlaka

Mesec dni si vsakodnevno izmerite pritisk in zapisujte rezultate. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Mnogim izmerjene vrednosti krvnega tlaka oziroma pritiska velikokrat ne povedo prav nič. Predstavljamo smernice, kako jih bolje razumeti in kako te številke lažje spraviti na želene vrednosti.

Kaj pomeni krvni tlak oziroma pritisk?
Zelo splošno in poenostavljeno povedano s pomočjo merjenja krvnega pritiska ugotovimo, kako učinkovito kri potuje po našem telesu in oskrbuje naše organe. Vrednosti krvnega tlaka lahko v določeni meri povedo tudi, kako zdravo je naše srce, ožilje in notranji organi.

Kako ga izmerimo?
Krvni tlak izmerimo s pomočjo posebne naprave, največkrat je to električni merilec, tako da priloženo manšeto pritrdimo okrog roke, na nadlahtnico. Pazimo, da se manšeta dobro oprijema roke, kabel, ki manšeto povezuje z merilcem, pa mora biti na spodnji strani, na notranji strani komolca, ob žili. Roko imejmo v višini srca na trdni podlagi, sprostimo mišice!

Enomesečno testiranje
Sami lahko naredimo kratko testiranje svojega krvnega pritiska. En mesec si vsakodnevno merimo pritisk in natančno zapisujmo rezultate. Merjenje je najbolje opraviti zjutraj po prvem obroku, ko smo še mirni in spočiti. Po takšnem kratkem preizkusu večja odstopanja zanemarimo, pri analizi upoštevamo le povprečne rezultate. Za bolj natančno obrazložitev meritev pa lahko meritve pokažemo tudi osebnemu zdravniku, ki vam jih bo razložil še podrobneje.

Kaj povedo številke?
Splošno velja pravilo, da se idealne vrednosti krvnega tlaka gibljejo okrog številk 120/80 mm Hg. Splošni zdravnik Laszlo Tenyi poudarja, da se lahko vrednosti v mirovanju gibljejo nekje do 140 / 90 mm Hg, kar je višje pa se že smatra za povišan krvni tlak. Sistolični krvni tlak (višja vrednost) se navadno bolj spreminja, diastolični krvni tlak (nižja vrednost) pa je v splošnem bolj stabilen. Zaskrbljujoče pa je, če variira predvsem spodnja vrednost.

Visok krvni tlak
Ljudje z visokimi vrednostmi krvnega tlaka navadno ne dobijo dovolj krvi (in s tem kisika) v srce, možgane in pljuča in so posledično zaradi tega bolj izpostavljeni možnostim za srčno ali možgansko kap. "Nezdrav način življenja največkrat pripomore k povišanemu krvnemu tlaku," razlaga Laszlo Tenyi, specialist splošne in družinske medicine. "Za znižanje teh vrednosti pa lahko naredimo največ kar sami, z zdravim načinom življenja, ki vključuje zdravo prehrano, idealno telesno težo in veliko gibanja." Dodatni dejavniki, ki pripomorejo k povišanim vrednostim pritiska, so še kajenje, alkohol in stres.

Nizek krvni tlak
Vrednosti krvnega tlaka, ki so nižje od optimalnega navadno niso zaskrbljujoče. "Kadar ima oseba izredno nizek krvni pritisk, je bolj izpostavljena glavobolom in vrtoglavici. Na splošno pa nizke vrednosti ne kažejo na obolenja," še dodaja Tenyi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.