Začela se je sezona belušev, ki niso le slastni, ampak tudi zelo zdravi, saj so prava vitaminska bomba. Vsebujejo namreč vitamine A, B, C, E in K, poleg tega pa so tudi bogat vir mineralov.
Beluše lahko brez slabe vesti uživajo tudi tisti, ki želijo shujšati. Ker so sestavljeni predvsem iz vode (95 %), vsebujejo zelo malo kalorij. Mnogi verjamejo, da so zeleni beluši bolj zdravi od belih. So res?
Na splošno velja, da imajo največ arome in hranilnih snovi sveži šparglji. Glavna razlika med belimi in zelenimi sicer leži v načinu gojenja. Beli rastejo pod zemljo, poberejo pa jih takoj, ko pokukajo ven, zeleni pa nad. Zelene barve so torej zaradi klorofila, ki nastane zaradi sonca in je močan antioksidant, kar pomeni, da celice ščiti pred škodljivimi snovmi. V zelenem šparglju je poleg tega več vitamina C in tudi karotina, ki pomagata imunskemu sistemu, kot v belem, zato bi lahko trdili, da je zeleni špargelj bolj zdrav od belega. Razlika je sicer minimalna, zato se pri nakupu raje odločajte na podlagi okusa. Zeleni beluši imajo močnejši okus in se dobro prodajo k testeninam, solatam, beli pa so zelo okusni v juhah.