Uživanje svežega ali suhega sadja vsak dan strokovnjaki povezujejo z manjšim tveganjem za razvoj različnih bolezni, če sveže sadje zamenjate s konzerviranim, pa se možnosti za pojav različnih bolezni, ki lahko pripeljejo tudi do smrti, povečajo za 17 odstotkov, opozarjajo znanstveniki z Univerze v Liverpoolu.
V raziskavi o prehranskih navadah in vplivu teh na zdravje je sodelovalo 65.000 odraslih Britancev, in sicer z odgovori na anketne vprašalnike, potekala pa je sedem let. In čeprav so avtorji vprašalnika v isto kategorijo uvrstili zamrznjeno in konzervirano sadje, znanstveniki razlagajo, da je krivec za "manj zdravo življenje" zadnje. Konzervirano sadje praviloma plava v velikih količinah sladkorja ali fruktoze, kar strokovnjaki povezujejo s pojavom debelosti, povišanim krvnim pritiskom, holesterolom in odpornostjo na inzulin.
Nasprotno je zamrznjeno sadje, če seveda nima dodanega sladkorja, enako svežemu, kar poudarjajo tudi raziskovalci: "Če nima dodanega sladkorja, je zamrznjeno sadje zdravo," razlaga Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije z omenjene univerze.