Paradižnikova mezga in jajca v zamrzovalniku. Prav je, da se vam ta stavek zdi čuden, saj omenjeni živili ne sodita v zamrzovalno skrinjo. Za zamrzovanje so primerni le jajčni beljaki. Iz zamrznjene paradižnikove mezge pa bo nastala le velika packarija, ki ne bo prav nič podobna mezgi.
V zamrzovalno skrinjo ne dajte mehkih sirov, ki se zamrznjeni spremenijo v kristalizirano in krhko maso. Prav tako razmislite, ali je smiselno dajati v skrinjo sveže izdelke, ki jih nameravate kasneje jesti sveže. Prav tako ne zamrzujemo kuhanih testenin in riža ter ocvrte hrane.
Kako pravilno zamrzniti živila?
Pomembno je, da upoštevate tudi navodila za zamrzovanje živil. Kuhana hrana mora biti ohlajena, preden jo zamrznete. Meso zamrznite v originalni embalaži in v dodatni vrečki. Uporabljajte samo posodo, ki je namenjena zamrzovanju. Živila odtajajte tako, da jih položite v posodo, ki jo postavite v hladilnik ali vanjo natočite hladno vodo. Seveda pa jih lahko odtajate tudi v mikrovalovni pečici.
Živila zamrznite takoj, ko jih kupite. Nanje nalepite nalepko z datumom, da boste vedeli, koliko časa jih imate v zamrzovalniku. Ko živilo enkrat odtajate, ga nikoli ponovno ne zamrznite.
Kako dolgo so živila lahko v zmrzovalniku?
ŽIVILO |
ČAS |
Zelenjava in sadje |
8-12 mesecev |
Ribe |
Do 7 mesecev |
Surovo mleto meso |
3-4 mesecev |
Surovi zrezki, kotleti in pečenka |
Do 12 mesecev |
Hrenovke, klobase in slanina |
1-2 meseca |
Kruh in pečena živila |
Do 3 mesece |
Enolončnice in kuhana govedina/svinjina |
Do 3 mesece |
No tole pa so bedarije za branje, le kdo jih plačuje...