Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Tri zanesljive oblike zaščite

Obstaja kar nekaj zanesljivih oblik zaščite pred nosečnostjo: tabletke, depo inj Žurnal24 main
V Sloveniji se število neželenih nosečnosti znižuje. Veliko umetnih prekinitev nosečnosti je še v prvih letih po porodu in med ženskami, ki so splav že imele.

Tabletke
Najnovejše kontracepcijske tabletke, ki jih je sicer treba plačati, vsebujejo nov gestagen drospirenon, zaradi česar so znatno boljše od drugih. Sodobnejše tabletke vsebujejo nižje odmerke hormonov. Tabletke s hormonom drospirenonom imajo dodatne ugodne učinke na duševno počutje, kožo naredijo lepšo in preprečujejo zastajanje tekočine v telesu, zato se ženska ne zredi. Tabletke niso primerne za ženske s krčnimi žilami, okvarami jeter in previsokim krvnim tlakom.

Vložki
Maternični vložek zdaj namesto bakra vsebuje hormon gestagen, ki se sprošča postopoma in v nasprotju s hormonskimi tabletami deluje lokalno, na maternično sluznico, ne pa na jajčnike in vse telo. Tako se maternična sluznica ne odebeli, da bi se pripravila za ugnezditev jajčeca, ampak ostane tanka, zato se nima kaj luščiti. Vložek ni primeren za ženske, ki so imele dolgotrajna vnetja ali zunajmaternično nosečnost, a tudi za tiste, ki še nikoli niso bile noseče.

Depo injekcije
Poleg podkožnih vsadkov spadajo v skupino gestagenske kontracepcije. Ta začasno prepreči sproščanje jajčeca, stanjša maternično sluznico in ovira potovanje semenčic. Dajejo se na vsake tri mesece. Odmerek hormona v krvi je enakomeren in ni premorov tako kot pri tabletah. Depo injekcij ne smejo prejemati ženske manj kot šest tednov po porodu, ženske z rakom dojk, s srčno-žilnimi boleznimi, z boleznimi jeter, z ariščno migreno, s hudo sladkorno boleznijo, z zelo visokim krvnim tlakom in osteoporozo. V Sloveniji depo injekcije postajajo vse pomembnejše kot zelo učinkovita zaščita po porodu pri ženskah, ki dojijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.