Po podatkih strokovnjakov ima težave z zgago vsak deseti človek, najmanj polovico ljudi pa doleti vsaj enkrat letno.
Želodec je vrečasto razširjen del prebavne cevi, ki se nahaja na levi strani trebušne votline, pod prepono. V njegovi steni se nahajajo gladke mišice, notranjost pa prekriva sluznica, ki vsebuje žleze, ki izločajo želodčni sok. Ko se zaužita hrana pomakne iz ust v žrelo in nato v požiralnik, se spodnji del požiralnika sprosti in hrana preide v želodec. Če sprostitev spodnjega dela požiralnika traja dlje časa, kisli želodčni sokovi zatekajo proti žrelu, kar povzroča zgago. Dokler se pojavlja samo občasno, ni razloga za preplah, če pa jo imate redno, se obvezno obrnite na zdravnika po pomoč.
Kako jo preprečiti?
● Izogibajte se uživanju jedi, ki spodbujajo izločanje želodčne kisline. Mednje sodijo
lešniki, orehi, čokolada, paradižnik, pomaranče, limone, grenivke, česen, čebula,
mastna in preveč začinjena hrana, pri nekaterih pa tudi paprika in ocvrta hrana. Od
pijač se izognite pitju kave, gaziranih in alkoholnih pijač ter pravemu čaju.
● Jejte počasi, po več manjših obrokov na dan in vedno sede. Hrano dobro prežvečite
in vsaj tri do štiri ure po obroku ne hodite spat.
● Poskrbite, da bo vaš zgornji del telesa med spanjem nekoliko privzdignjen, saj se na
ta način zmanjša možnost zatekanja želodčne kisline v požiralnik.
● Opustite kajenje! Nikotin namreč zmanjšuje tesnjenje spodnje mišice zapiralke v
požiralniku.
● Po vsakem obroku spijte kozarec vode.
Pomagajte si z naravni pripravki
Večina ljudi si težave lajša z zdravili iz lekarn, lahko pa poizkusite tudi katerega izmed starih, preizkušenih receptov:
● Encijanov čaj: čajno žličko korenine rumenega encijana prelijte s skodelico vrele
vode in pustite stati tri minute. Pijte po požirkih. (Čaj ni primeren za nosečnice in
ljudi z visokim krvnim tlakom!)
● Jejte jabolka, korenje, krompir, zelje in špinačo.
● Pater Simon Ašič je za lajšanje težav priporočal čaj iz majarona, ki ga naredite tako,
da s skodelico vrele vode poparite žličko posušenega zelišča. Pustite stati pet minut
in pijte po požirkih.