Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

V Italiji poskusite capriccino

kava, kapucino Žurnal24 main
Espresso, macchiato, kapučino? Le kje kava zadiši bolj kot v sončni Italiji? Če se boste na potep odpravili kmalu, pa vas bodo morda presenetili z novostjo in vam ponudili capriccino. Vas zanima, kaj boste dobili?

Capriccino je novejša različica kapučina, le da pri pripravi zanjo namesto kravjega mleka uporabijo kozje. Dišeče in penaste različice kave se je že razveselilo veliko njenih ljubiteljev, ki trpijo zaradi laktozne intolerance. Teh naj bi bilo po ocenah združenja Italijanskih kmetov zelo veliko – več kot sto tisoč otrok in malo manj odraslih, medtem ko so mleko, primerno zanje, do zdaj ponujali le v 0,5 odstotka gostinskih obratov.

Letos pa so Italijani končno presenetili s kapučinom, narejenim s kozjim mlekom, pozabili pa niso niti na otroke. Zanje je od zdaj na voljo različica vroče čokolade, imenovana cioccaprino, ki je prav tako narejena iz kozjega mleka.

Ker je kozje mleko dražje od kravjega, je tudi cena capriccina nekoliko višja. Zanj naj bi v večini italijanskih kavarnic odšteli okoli dva evra, medtem ko se cena klasičnega kapučina giblje okoli 1,20 evra.

Komentarjev 3
  • mia 07:35 24.marec 2012.

    hvala za kritiko. sem namreč ena takih, ki prebrano vzame za sveto. hvala, v bodoče bom bolj pozorna.

  • Leonor 08:28 20.marec 2012.

    V vsakem primeru, pa bi morda koga, ki se spopada z laktozno intoleranco, pa ne ve kaj točno je to, privedli do še hujših zdravstvenih težav ...

  • Leonor 08:27 20.marec 2012.

    Res nimam besed, ko preberem take za lase privlečene članke. Najprej naj se žurnalovi "novinarji" poučijo o tem kaj je laktozna intoleranca in potem naj nas poučujejo. Isto velja za vse ostale nebuloze, ki jih pišete. Veliko ljudi vzame stvari, ...prikaži več ki jih preberejo za svete in vsi ki oblikujete slovenski medijski prostor bi morali pokazati malo več etike in strokovnosti, še posebno takrat, ko gre za članke o zdravju, dietah in poobnih stvareh, ki vplivajo na človekov odnos do svojega telesa. No, da vam malo razširim obzorje - laktozno intolerantni ljudje ne prenašajo laktoze, to je mlečni sladkor, ki ga najdemo v mleku vsakega sesalca, torej nam kozje mleko nikakor ne pomaga pri reševanju tega problema. Po drugi strani pa obstajajo ljudje, ki so alergični na kravje beljakovine in njim bi mogoče prav prišla skodelica cappriccina. Vendar če kar povprek prepisujete tuje (slabo napisane) članke in se sami ne spustite v raziskovanje tematike, pač tega ne morete vedeti. V vsakem primeru, pa bi m