Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je razkrila, da 12 odstotkov začimb na policah ameriških trgovin vsebuje tudi stvari, ki v njih ne bi smele biti in so lahko zdravju škodljive, na primer drobne koščke žuželk in mišje dlake. Pri podrobnem pregledu so v sedmih odstotkih vzorcev odkrili tudi bakterijo salmonelo.
Največ iz Indije in Mehike
Začimbe se po izsledkih FDA kontaminirajo na poti od proizvajalca do potrošnika. Največ neustreznih vzorcev začimb je v ZDA pripotovalo iz Mehike in Indije, torej držav, v katerih, kot kaže, pri proizvodnji, transportu in shranjevanju ne upoštevajo vedno ustreznih higienskih standardov.
V ekoloških aflatoksini
Pred kratkim so bili objavljeni tudi izsledki turške raziskave, ki je preverjala vsebnost strupenih snovi v prodajalnah z organsko oziroma ekološko hrano. Rezultati so pokazali, da so v ekološko pridelanih začimbah zaradi neuporabe sintetičnih fungicidov pogosto prisotne glive oziroma strupeni aflatoksini.
Ob vsem tem strokovnjaki poudarjajo, da gre za majhne količine strupenih snovi, zato začimbe ne predstavljajo velike nevarnosti za zdravje.