Neprijetno pekoče vnetje mehurja, ki prizadene predvsem ženske in se, ko enkrat zbolite, rado pogosto ponavlja, lahko nastane tudi zaradi nepravilnih prehranjevalnih navad. Več raziskav je namreč že potrdilo, da lahko nekatere vrste hrane vzdražijo mehur, kar je pri občutljivejših ljudeh že dovolj za pojav vnetja, pri drugih pa hrana bistveno poveča tveganje zanj.
Močne začimbe
Na vrhu seznama prepovedanih so močne pekoče začimbe, kot so čili, kajenski poper in kari. Z njimi hrano raje začinite le občasno.
Kofein
Skodelica ali dve na dan najbrž ne bosta imeli nobenega negativnega učinka, več kofeina pa je za mehur že lahko težava. Ne pozabite, da je kofein tudi v veliko gaziranih pijačah in energijskih napitkih.
Alkoholne pijače
Tudi pretiravanje z alkoholom bo imelo negativne posledice za zdravje urinarnega trakta. Bodite zmerni.
Nasičene maščobe
Škodljive nasičene maščobe, ki jih najdemo v številnih prehranskih izdelkih, niso samo kalorične, temveč tudi obremenjujejo ledvice in mehur. Tudi mastno rdeče meso naj bo redko na mizi.
Sladkorji vseh vrst
Težave lahko povzroča pretiravanje tako z naravnimi kot umetnimi sladili. Posladek naj bo občasna pregreha.
Ne vem, kdo si je izmislil ta termin "zakisanost".