"Nehigienska priprava in shranjevanje živil na piknikih sta lahko vzrok različnih okužb in zastrupitev z živili," opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ). Za varnost živil na piknikih priporočajo naslednje:
Na hladnem do uporabe
Meso, solato in druga pokvarljiva živila imejte v hladilniku vse do tedaj, ko se odpravite na piknik. Za njihovo prenašanje je najbolje uporabiti hladilno torbo, v kateri poskušajte vzdrževati temperaturo pod petimi stopinjami Celzija.
Umivanje rok
Poskrbite, da je v bližini prostora za piknik dovolj tekoče pitne vode za umivanje rok in pribora. Za higieno je treba skrbeti zlasti ob stiku s surovim mesom.
Nevarne temperature
Če so bila pokvarljiva živila shranjena v nevarnem temperaturnem območju od 5 do 63 stopinj Celzija več kot dve uri, jih zavrzite.
Ne premalo ne preveč
"Zamrznjena živila morate pred peko na žaru odtajati že doma. Če jih odtajate v mikrovalovni pečici, jih morate uporabiti takoj. Odtajanih živil nikoli znova ne zamrzujte," svetujejo na IVZ. Če je meso videti pečeno, še ne pomeni, da je tudi v resnici. Da bi to preverili, ga pred zaužitjem prebodite z vilico in poglejte, ali je sok že bister ali je še rožnat. "Premalo pečeno meso je največje tveganje," opozarjajo na IVZ in dodajajo, da je treba paziti tudi, da živil ne zažgete. "Pri peki na žaru nastajajo zdravju škodljive kemične snovi, zato zažgane dele obrežite in zavrzite," so sklenili.