“Bolj kot boste proti koncu poletja jedli zdravo, manj prehladov in drugih bolezni vas bo pestilo jeseni in pozimi,” pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Prav zato je pomembno, da dobre poletne prehranjevalne navade odnesete s seboj v jesen.
Grozdje očisti telo
Tistim, ki ste se na počitnicah pregrešili z gurmanskimi užitki, Cepuševa svetuje enotedensko dieto z grozdjem ali drugim sezonskim sadjem. “To telesu pomaga, da se očisti vseh strupov, ki ste jih vanj poleti vnašali z alkoholom in pikniki,” pravi.
Kupite si ponev za žar
Na žaru popečeno meso, ribe ali zelenjava so hitro pripravljen, zdrav in okusen obrok, ki ne vsebuje veliko maščob. Ob slabem vremenu bo odlična izbira rebrasta ponev za žar, s pomočjo katere lahko poletno obarvani piknik preselite kar v svojo kuhinjo. Priročno ponev lahko kupite že za okrog deset evrov.
Sezonsko sadje in zelenjava
Vrtnine in sadje se v vročih dneh pogosto znajdejo na vašem krožniku – naj bo tako vse leto. Premagajte jesensko željo po nezdravi mastni hrani in si raje privoščite dopoldanske sadne malice in zajtrke ter pisane zelenjavne večerje. “Vedno izbirajte sezonsko sadje in ga uživajte surovega,” svetuje Cepuševa.
Naj vas voda vedno spremlja
Poletna vročina vas je opominjala, da pijte dovolj tekočine, kar je odlično. Navado vzdržujte tako, da imate plastenko vode vedno s seboj. Najbolje je, da si za nekaj evrov v trgovinah s športnimi pripomočki priskrbite takšno, ki jo lahko vedno znova operete in napolnite s svežo vodo iz pipe ali nesladkanim čajem.